Les Mentides i el Deshonor dels Castellans
Capitulacions de la guarnició de la Fortalesa de Cardona, 18-set-1714

El Document

El 18 de setembre de 1714, 5 dies després que les tropes borbòniques poguessin entrar a Barcelona, el comandant borbònic José Carrilo, Conde de Montemar, concedí capitulacions a la guarnició de la Fortalesa de Cardona.

En la capitulació signada, el governador de la plaça, el Coronel Manuel Desvalls i de Vergós, malfiant-se de la paraula dels castellans, exigí importants salvaguardes i garanties per a la seguretat de la guarnició i de tots aquells que hi havien estat relacionats. Més tot això no serví de res, doncs un cop a les tropes borbòniques se’ls obriren les portes per poder entrar a la Fortalesa de Cardona, a Barcelona, i després a la resta del Principat, s’iniciaren les detencions dels patriotes catalans sense respectar ni les capitulacions ni la paraula d’honor donada.

El Text

El text de les capitulacions fou recollit per En Francesc de Castellví a les “Narraciones Históricas”. Les “Narraciones Históricas”, Vol IV foren reeditades l’any 2002; per facilitar-ne la comprensió, el text fou reeditat en un castellà estandaritzat, i els noms personals en català normatiu. Per a la nostra edició n’hem resaltat en negreta aquelles parts que creiem importants, i en color blau i estil escrit n’hem resaltat la resolució sobre cada article de les capitulacions; a l’ensems, n’hem canviat l’estil dels ordinals.

1714, 18 de Setembre, Capitulacions de la Guarnició de Cardona
* Font: “Narraciones Históricas, IV”, pag-449http://www.11setembre1714.org/documents/1714-09-18-capitulacions-cardona-frame.html

 

 

 

2 thoughts on “Capitulacions de Cardona, 18 de setembre de 1714.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada