La dona de les orelles.

La Dona de les Orelles (també conegut com l’Home de les Orelles o el Tio de les Orelles) és un personatge de la fantasia popular catalana que posseeix tantes orelles com dies té l’any i que només se’l pot veure pels carrers el dia 30 de desembre. La mainada se la imagina com un ésser horrible, amb 365 orelles. Es tracta de l’encarnació femenina de l’any, una variant de l’Home dels Nassos tot i que no compta amb tanta popularitat com aquest.

L’home dels nassos

L’Home dels Nassos és un personatge mític, imaginari, no real, extrany -i a voltes sinistre- que es fa creure a la mainada que apareix l’últim dia de l’any. Se’ls diu que aquest dia surt “un home que té tants nassos com dies té l’any”. Els infants no entenen aquest joc de paraules i, innocents, pensen que veuran un ésser terrorrífic, estrafet, amb 365 nassos.  Els petits s’ho creian de bona fe, i més d’un feia campana de l’escola per anar a veure el monstre a l’hora culminant de sonar-se la nassada, operació en la qual emprava unes quantes dotzenes de llençols per a buidar-hi el nombre formidable de nassos que li omplien la cara i altres parts del cos.

Aquesta tradició oral, present en el imaginari des de temps ben remots, s’ha convertit, en algunes poblacions, en una figura de cartró-pedra amb forma de capgròs i un nas prominent que aquell dia és passejat en cercavila per diferents indrets de la vila repartint nassos i carmels als petits que surten a buscar-lo. Aquest personatge podria ser una evolució d’una divinitat perduda.

senyera,fenix,moviment,identitari,catala,mic,catalunyacatalana,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada