Origen de la festa

Hom ha vist en aquesta celebració antigues reminiscències de culte als arbres i de rituals pagans de fecundació relacionats amb el solstici d’hivern i amb la regeneració de la natura. És per això que cal suposar que l’origen d’aquesta festa es remunta molt més enrera del què al documentació reflecteix.  

És una tradició documentada des de l’any 1751 i des de llavors lligada a la festivitat de Santa Coloma, patrona de Centelles i que va merèixer el títol de Festa Tradicional d’Interés Nacional per Ordre de 17 novembre de 1987 de la Generalitat de Catalunya  i declarada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 25 de maig de 2010 .

La tradició

La festa del Pi segueix una cronologia invariable que ha fixat un poble que, en ple solstici d’hivern, surt a tallar el pi més bonic de la contrada i l’ofereix engalanat a la seva patrona Santa Coloma, mentre ho festeja amb una traca eixordadora d’escopetes i trabucs.

Dia 26 de desembre:
-a les nou del matí, anada al bosc a escollir el pi.
Els preparatius de la festa comencen el dia de Sant Esteve, quan un grup de galejadors (els quals el dia de la festa disparen salves d’escopeta contínuament) surten a escollir el Pi que protagonitzarà la celebració, el qual ha de ser de tronc recte i brancada rodona i espessa. Un cop s’ha triat, el Pi és marcat per tal de ser tallat al cap de quatre dies.

Dia 27 de desembre al vespre:
-es confeccionen els ramells de pomes i neules.

Dia 29 de desembre a la tarda:
-repartiment de pólvora als galejadors als baixos de l’Ajuntament.

Dia 30 de desembre, dia central de la celebració.
-La festa comença a les set del matí amb l’assistència a missa primera, a la sortida de la qual ja es deixen sentir els primers trets de les escopetes per despertar el poble. Després, els galejadors, en comitiva, van al bosc per, després d’un bon esmorzar de pa i botifarra, tallar el Pi a cops de destral. Abans que aquest comenci a cedir, és lligat amb cordes per tal que no caigui de cop i es faci malbé. Un cop tallat és pujat a força de braços al damunt del carro de bous que l’haurà de transportar sempre dret, per a les 12 del migdia, entrar al poble i arribar a la porta de l’església. Mentrestant, traques generals a la plaça Major i Ball del Pi.
Cap a la una, el Pi és baixat del carro i pujat per l’escala fins a l’entrada del temple, on se’l fa ballar als acords de la tonada Ara balla el Pi.
Acabada la ballada, el Pi és entrat a l’interior de l’església i se’l porta fins al presbiteri, on és lligat per la part inferior de tronc i penjat cap per avall sobre l’altar major amb cinc poms de pomes i neules lligats a la brancada. El Pi és hissat fins a l’alçada de Santa Coloma mentre els galejadors entonen l’Himne de Centelles.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

” Patrona de Centelles,
Coloma ocell del cel,
Guieu ver el camí de les estrelles,
Aquest poble fidel”

Els galejadors
Galejador és el que galeja, és a dir, fa salves amb una arma d’avantcarga, normalment una escopeta, carrabina, fusell o trabuc, antiga o reproduïda, en to festiu: tradicionalment, “fer gala”. Els galejadors, i el fet de disparar salves de pólvora amb les seves armes, són per als centellencs sinònim de festa i representen l’expressió d’una tradició ancestral profundament arrelada.

Els galejadors i galejadores ho són a títol individual, no com a membres de cap colla, tot i que per participar a la Festa s’ha de ser membre de l’Associació de Galejadors.

Els galejadors són comandats per un “capità”, càrrec vitalici que recau en el galejador més vell, més antic i amb major projecció i prestigi personal a la Festa.

A més de disparar les seves armes durant la jornada del 30 de desembre, dia central de la festa, els galejadors de Centelles també s’ocupen de triar el pi, el dia de Sant Esteve (26 de desembre) i de preparar l’endemà els cinc ramells de pomes i les garlandes de pa d’àngel i de galetes en forma d’estrella que el dia de la festa es penjaran del Pi. Com a última prèvia, el dia abans de la festa, 29 de desembre, l’Associació de Galejadors reparteix la pólvora i els pistons, prèviament comprats per l’Ajuntament, entre els galejadors que, degudament legalitzats i autoritzats, protagonitzaran la Festa.

senyera,fenix,moviment,identitari,catala,mic,catalunyacatalana,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada