La missa del Gall

Es denomina popularment missa del gall Matines (de Nadal) la missa que se celebra a mitjanit o poc abans de Nadal en commemoració del naixement de Jesús.. A Mallorca, , Eivissa, Formentera  i gran part del País Valencià s’empra la denominació Matines (de Nadal), mentre que al Principat s’empra la denominació missa del gall. En moltes poblacions nit del 24 de desembre hi ha el costum d’anar a celebrar una missa a mitja nit, l’anomenada “Missa del Gall”, també en ermites i santuaris allunyats on es canten cançons nadalenques.

Història

Alguns diuen que aquest nom prové del fet que antigament a les esglésies s’alliberaven ocells per celebrar el naixement de Jesús, tot i que encara més antigament el que es feia era sacrificis de galls, l’au que representa el Sol, tant pel color de la seva cresta com perquè és l’animal que canta quan surt el Sol. A les esglésies de Mallorca aquest ofici compta amb l’escenificació d’una perla del folklore català medieval, el Cant de la Sibil·la, que profetitza l’arribada del Redemptor i, al mateix temps, l’arribada del Judici Final.

El Cant de la Sibil.la és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana al sud d’Europa fins que al segle xvi el Concili de Trento  (1545-1563) va anar fent-lo desaparèixer. Considerat com un ritu pagà, aquesta peça de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món i es va anar deixant de representar a les esglésies, de manera que només es conservà intacte a Mallorca. L’any 2010, la UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El Cant de la Sibil·la el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil.la –endevinadora del món pagà– amb mantell de seda i amb una espasa a la mà. La cançó que interpreta, habitualment a capella, té l’origen en una melodia mossàrab amb text traduït al català al segle XIII.

senyera,fenix,moviment,identitari,catala,mic,catalunyacatalana,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada