Aquesta celebració, amb més d’un segle i mig de tradició arreu de Catalunya se celebra simultàniament en altres indrets del país, és una festa molt estimada sobretot pels nens, que gaudeixen d’allò més amb la guerra de caramels entre les carrosses que hi participen i el públic que hi assisteix.

La tradició diu que Sant Antoni Abat, protector dels animals domèstics i de càrrega, curava persones i animals amb grans miracles. És per això que el dia d’aquest Sant es portava a beneir els animals per tal que no patissin cap mal. De l’església es treia el Sant i la bandera de la Societat de Sant Antoni, que presidien la cavalcada. Originàriament es donaven tres voltes a l’església on s’havien de beneir els animals, d’aquí ve el nom de Tres Tombs.

Els tres tombs són només una de les formes que ha adoptat la festa de Sant Antoni. Depenent del lloc, es fan fogueres (a la comarca dels Ports, per exemple), encamisades (a Falset), representacions teatrals de la vida del sant, o espectacles similars on l’autèntic protagonista és el dimoni. Però així com en moltes d’aquestes celebracions podríem trobar algun significat relacionat amb la vida del sant o amb el cicle festiu en què s’inscriu la diada, el cas dels Tres Tombs és diferent. El costum de fer tres tombs al voltant d’un temple o per un recorregut determinat, no té tanta relació amb el sant del porquet com amb pràctiques remotes d’origen precristià.


Les voltes rituals circumdant un lloc sagrat són una pràctica present ja en les cultures mediterrànies antigues. Els romans, a tall d’exemple, solien fer passejades circulars al voltant dels temples per tal que els déus els fossin propicis. El ritual de voltar relíquies o despulles de sants ha continuat vigent entre les pràctiques pietoses del cristianisme per tal d’implorar els seus favors.
Cavalls, genets, carruatges, desfilades de bandes musicals i una pluja de caramels que endolceix aquesta festa d’hivern, recorren els carrers i ens fan viatjar en el temps, fins a l’època rural.

 

Font: Ajuntament de Barcelonasenyera,fenix,moviment,identitari,catala,mic,catalunyacatalana,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada