Darrerament hem escoltat alguns udols apocalíptics anunciant la desaparició imminent de la llengua catalana dins d’un mon global. S’acusa als immigrants de ser uns colons franquistes que posen en risc la supervivència de la llengua i que el futur del català només estaria garantit amb un estat propi.

Quin govern impedeix que el català sigui oficial al Parlament Europeu?
Quin govern obliga a etiquetar en castellà?
Qui pateix, a les terres de parla catalana, discriminacions lingüístiques contra el nostre propi idioma?
Qui legisla per tal que el català sigui prescindible per viure a casa nostra?

Amb un Estat català, tenim una possibilitat que el nostre idioma se’n surti. Altrament, ho veig molt magre.

La situació de la llengua catalana, diguem-ho sense embuts, és inquietant. El cataclisme que va suposar la imposició d’una altra llengua a casa nostra ha estat demolidor, és cert. Però la recuperació d’algunes llibertats democràtiques no ha impedit que la llengua dominadora mantingui uns privilegis que es nodreixen de l’espai cruspit a la llengua catalana.

Llevat d’unes poques excepcions, el nivell lingüístic és deplorable. Realment deplorable. Formalment són textos en català, és clar, però en realitat són textos en catanyol. La situació, tanmateix, no és inquietant només per aquesta raó. Ho és, sobretot, perquè estem parlant de joves escolaritzats en català
Els joves són el futur, ells són els qui faran que la llengua catalana perduri o que es converteixi en un dialecte de l’espanyol. I, en aquest sentit, és preocupant que hi hagi tants joves catalans amb greus problemes d’escriptura i d’articulació d’un discurs en català.

Tinguem-ho ben present: si una llengua no és imprescindible per a viure en el territori que la té com a pròpia és perquè n’hi ha una altra que n’ocupa el lloc. Hem d’interioritzar que ningú no parlarà la nostra llengua si nosaltres no la parlem, que ningú no la respectarà si nosaltres no la respectem.
Una possibilitat que el nostre idioma se’n surti. Altrament, ho veig molt magre.

Ens cal reaccionar, perquè creure que la llengua catalana ja està normalitzada ens converteix en perpetuadors inconscients de la seva marginalitat.
El català contemporani, és el català que més ha patit la pressió del castellà i el que té més influència castellana, tant a nivell sintàctic com lèxic i fins i tot fonètic. Aquesta forta influència castellana es va accentuar durant el segle XX per la immigració massiva procedent de regions castellanoparlants de l’estat espanyol, que a diferència de les anteriors no es van poder integrar lingüísticament i van conservar l’ús social del castellà. D’altra banda, una de les seves particularitats majors és, especialment a l’escrit, i no tant a l’oral, la influència important i creixent de sintaxi i lèxic castellans per culpa del procés de castellanització de la llengua catalana. La realitat sociolingüística de la catalanofonia provoca que en molts àmbits socials i fins i tot familiars penetri el castellà, àmbits informals que sempre havien estat de clar predomini de la llengua catalana. Tot plegat accentua el bilingüisme.

Com volen que no s’empobreixi si a les grans urbs sols es parla castellà? Tancar els ulls a aquesta realitat és fer l’estruç, amb les conseqüències que això comporta! No cal que diguem que no passa res! perquè sí que passa i cap govern no ha fet res per pal·liar-ho, però és que som nosaltres mateixos els que hem de mantenir la llengua, a casa.

El futur del català dependrà, entre altres factors, del fet que n’augmenti i se’n coordini l’oferta per part de governs, empreses i entitats, però, també i sobretot, del fet que institucions i persones, catalanòfones o no, vulguin i puguin percebre’l d’una altra manera. Per viure amb garanties a la llarga, caldrà que la societat en conjunt li atorgui una consideració, un un estatus que el faci necessari.


DEFENSAR EL BILINGÜISME ÉS FIRMAR LA SENTÈNCIA DE MORT DEL CATALÀ, QUE ÉS UNA LLENGUA NO SOLAMENT FEBLE, SINÓ MALALTA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada