Estem aquí a l’Arrabassada per retre un homenatge sincer a un periodistavalent. Josep Maria Planes va néixer a Manresa el 31 de gener de 1907 i va ser un pioner en el periodisme d’investigació.

Durant la seva curta vida també va escriure obres i traduccions de teatre. En divuit anys es traslladà a viure a Barcelona, on entrà en contacte amb el món periodístic i on va ser el director del setmanari d’actualitat “Imatges” (1930) i del setmanari satíric “El Be Negre” (1931-1936), i col·laborà, entre altres publicacions, a L’Esport Català, Mirador, Papitu, L’Opinió, La Rambla, La Publicitat…..

És aquest mateix rotatiu, des del 1934 fins poc abans de la Guerra Espanyola, on publicà una sèrie d’articles de denúncia i reportatges d’investigació contra les màfies i el pistolerisme vinculat a la FAI, demostrant la valentia del seu periodisme.

Josep Maria Planes va descobrir que els grups d’atracadors de Barcelona erende la FAI, en diferents articles titulats els gàngsters de Barcelona.

Després de l’assassinat dels germans Badia, Josep Maria Planes va descobrir els seus assassins, membres de la FAI i va senyalar directament a Justo Bueno Pérez.

La Catalunya moderna, desacomplexada, valenta i patriòtica de Planes molestava, és per això que el 24 d’agost del 1936 a la tarda, un grup de la FAI va localitzar-lo al carrer Muntaner de Barcelona, és segrestat per la força i un cotxe el porta a la carretera de l’Arrabassada on és assassinat amb 7 trets al cap.

Josep Maria Planes mai va callar davant dels totalitarismes anticatalans, la seva ultima frasemai l’oblidarem:

“El qui en aquestes hores greus no estigui d’una manera decidida al costat de la Generalitat, és un traïdor. Un traïdor al qual li exigirem comptes. Ara més que mai: Visca Catalunya! Visca la República Catalana!”

Vivim èpoques diferents, però seguim amb l’ocupació espanyola i amb la manipulació dels incontrolats, és cert que en aquests moments no tenim la violència dels anys 1930, però com hem vist, els fills de la FAI segueixen ven vius, destruint el somni de la llibertat de Catalunya, però nosaltres, amb la veritat, la nostra veu i lluitant per la democràcia ningú ens farà calla, per la memòria de Josep Maria Planes.

Visca la Pàtria i Visca la Llibertat!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada