Josep Moragues (1669-1715) va néixer al Mas Moragues de Sant Hilari Sacalm i entre el 1694 i el 1699 lluità contra els francesos en la guerra dels Nou Anys.

El 1705 formà part de l’alçament austriacista de Vic i de la junta sorgida del pacte dels vigatans, declarada la guerra de Successió lluità al servei del rei arxiduc Carles III, es va convertir amb un expert militar i el 1709 ja era general.

El juny del 1713 rebé l’ordre de retre Castellciutat als borbònics castellans on es nega i resistir durant 3 mesos, en capitular viatjar fins a sort on reuneix un cos de voluntaris per seguir lluitant per Catalunya. Després de la caiguda de Barcelona, anà a Cardona a reforçar la resistència nacional, però Cardona cau també a mans castellanes. Tement un arrest intentà embarcar-se cap a Mallorca, que encara estava lliure de l’ocupació castellana. Fou traït quan intentava fugir i pres a Barcelona el 22 de març de 1715. Posteriorment seria torturat i executat el dia 27 de març de 1715 amb els seus compatriotes Jaume Roca i Pau Macip. Però els enemics de Catalunya no en tenien prou i necessitaven més, per això esquarteraren el seu cos i el cap del general fou posat amb una gàbia de ferro com un ocellot i penjat al portal del Mar de Barcelona durant 12 anys.

Catalunya, com tots els pobles, té els seus grans morts, té els seus herois i els seus màrtirs, que han deixat una estela gloriosa de sang i sacrifici, Josep Moragues, patriota, lleial en les seves
conviccions, fou la víctima escollida per Felip V i els seus sicaris. Moragues, carn de la nostra identitat, paga amb la vida l’amor al seu poble.

És un deure de justícia, honorar la memòria i enaltir l’exemple de Josep Moragues, un dels símbols de Catalunya, on Felip V i els seus amb una llarga descendència, encara no extingida, feren del General Moragues l’objecte escollit. Llur odi cap a Catalunya, és deure nostre recordar un dels nostres herois nacionals.

Visca la Pàtria i Visca la Llibertat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada