Des de fa dies, si passegem pels carrers, mirem aparadors i entrem als comerços, veurem que molts d’aquests estan guarnits amb calaveres, carabasses, bruixes… i de tant en tant algun aparador guarnit amb castanyes…
I en aquestes dates s’hi instal·la el debat de què hem de celebrar La Castanyada o bé Halloween.

Tots Sants i la Castanyada

Tots Sants és una festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats. Està estretament relacionada amb la festa que se celebra el 2 de novembre, del Dia dels Morts o Dia dels Difunts. La creença tradicional ens explica que l’1 de novembre, els vius visiten els morts, i el 2 de novembre, els morts visiten els vius. Aquesta festivitat és una de les més antigues en el món cristià, la Castanyada és una celebració del cicle d’hivern, hereu de les “libertas decembrica” d’època romana.


Així doncs per Tots Sants havent dinat, la societat es recollia a casa amb la família, per després anar cap als cementiris a portar flors als difunts. En tornar cap a casa, ja al vespre es feia un àpat on es menjaven estofats, un plat de llegums secs i per postres ametlles, nous, figues seques i, és clar, castanyes i panellets.

versus Halloween

Si anem als orígens de La Nit de les Bruixes o Halloween, veurem que és una festa d’origen celta que se celebra la nit del 31 d’octubre, que s’ha estès ràpidament arreu del món.

Fa molts segles a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d’octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l’any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. En aquella època, s’encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s’encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.

Sigui com sigui la tria que fem, veurem que La Castanyada i Halloween, són una celebració en record als difunts, aquells que ja no hi són entre nosaltres.


A nosaltres de totes maneres, si hem de triar, ens quedem amb la Castanyada. Així que bona castanyada i dolços panellets!

senyera,fenix,moviment,identitari,catala,mic,catalunyacatalana,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada