Nit d’Ànimes.

La tradició explica que per Tots Sants els morts visiten als vius. Aquesta visita de les ànimes dels avantpassats té lloc la nit de l’1 de novembre quan tot tipus de personatges que s’assimilen a la mort (fantasmes, ànimes, esperits) deambulen pels carrers buscant als seus parents. Val a dir però, que modernament, per influència de la festa del Halloween, en molts pobles la visita té lloc un dia abans, durant la nit del 31 d’octubre.

Aquesta nit moltes cases els esperen recordant dolorosament la seva presència, amb espelmes davant les seves fotografies o amb un plat a taula durant el sopar. Però també hi ha qui els rep amb alegria, celebrant aquest retrobament. També hi ha qui, per evitar que les ànimes en pena entrin a casa seva, posa una carbassa il·luminada per dins amb una espelma en un lloc ben visible de l’entrada de la casa.

En Papassa, en Rosegacebes, la Nit i altres fantasmes espantanens de la Cerdanya recorren, cada any per Tots Sants, els carrers i cases de Puigcerdà, escenificant així el que raconta la tradició: que aquest dia, els esperits dels morts visiten als vius.

Els fantasmes que surten la nit del 31 d’octubre són espantacriatures originaris de la Cerdanya: el Rosegacebes (del Vilar d’Urtx, municipi de Fontanals de Cerdanya), la Nit (Meranges) o en Papassa (Urús, Bellver)…

En Rosegacebes és una ànima errant, un fantasma que, carregat amb un bon grapat de cebes, entra a les cases per estirar els llençols dels nens mentre dormen, agafar-los pels peus i endur-se’ls. En Rosegacebes és l’ànima damnada d’una persona que quan era viva es dedicava a robar les cebes d’un veí. Un dia, el propietari de l’hort, empipat que li robessin les cebes va maleir al lladregot, “Qui em roba les cebes, així n’hagi de menjar-ne en vida i en mort!”, condemnant-lo així a vagar per tota l’eternitat com una ànima en pena. La presència d’aquest ésser espantacriatures es detecta quan es veu una ceba rosegada.

En Papassa és la versió cerdana del Papu o Papus, un dels espantacriatures més populars. Es tracta d’un gegant horrible, una bèstia malèfica, misteriosa, emparentada amb les petites cuques que fan malbé les collites. En Papassa duu un vestit negre, amb la cara tapada i el cap encaputxat. De tant en quant en Papassa agita la seva ran capa negre i treu foc pels ulls.

La Nit habita els cims de Meranges. És una dona que va tota de negre, desgrenyada i arrugada i es diverteix turmentant les criatures. A la capa, porta unes incrustacions brillants en forma d’estrelles.

En Camunyes és una bestiota de boca gran i llargs ullals que engoleix els nens. Viu als terrats i a les golfes, i des d’allà baixa per emportar-se els nens.

En Banya Verda és un dimoniàs que duu una enorme banya verda al centre del front. Va armat amb una forca, on punxa tots els nens dolents que troba al seu pas, carregant-los en una cistella i els porta a
l’infern.

El Jan del Gel és un espantanens típic de la Vall de Ribes. Per evitar que els nens surtin fora de casa quan fa molt de fred, se’ls amenaça amb la presència del Jan del Gel. El seu cos és de gel i deixa gelat
i exànime amb una sola mirada. Llavors es carrega el malaurat a l’esquena i se l’enduu al seu antre i se’l menja amb sopa.

La Mort és l’espantanens i espantagrans definitiu. A Catalunya, tot i que no se la cita mai pel seu nom (no sigui que vingui de debò), s’espantava amb ella els nens fent ús d’algun dels seus sobrenoms: la Blanca, la Calva, la Desdentegada, la Seca… Es feia creure als nens que vindria i se’ls enduria, emportant-se’ls dins d’un sac a l’esquena. Les seves mans estan tan fredes que els deixaria gelats i porta una
dalla amb la inscripció “Nemini parco” (a ningú no perdono).

Tota la comitiva de fantasmes espantanens recorre els carrers de Puigcerdà a partir de la tarda, quan comença a fer-se fosc.

ComparteixEmail this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *