Catalunya

L’Ou com Balla és un costum propi de la festivitat de Corpus Christi. Es tracta de fer ballar un ou buit damunt un brollador d’aigua d’una font, la peanya de la qual ha estat guarnida amb abundants flors i plantes. Formalment és una imatge que recorda molt a la figura de l’Eucaristia -l’hòstia consagrada que es venera durant el Corpus-, però les al·lusions de l’ou a la fertilitat i la plentitud són ben clares i suggereixen altres interpretacions i lectures. La simplicitat i bellesa d’aquest costum, que consisteix en fer ballar un ou al ritme juganer i incert de l’aigua, li ha donat molta popularitat, de manera que el que va començar a la ciutat de Barcelona s’ha extès ràpidament en d’altres viles del país.


Diferents indrets
Des de fa molts anys, quan arriba la festivitat del Corpus, a molts indrets de Catalunya és costum posar ous sobre els brolladors de les fonts i fer-los ballar amb la força de l’aigua. El ritus, tan simple com misteriós, desperta passions entre els estudiosos que discuteixen encara avui sobre el seu origen i significat.

Diferents poblacions
Tot i que quan hom pensa amb l’ou com balla el relaciona quasi sempre amb Barcelona i amb la seva Festa de Corpus, aquesta associació no és del tot encertada. Per una banda, perquè la història documenta ous com balla fora de les dates de Corpus i per l’altra, perquè són moltes les poblacions catalanes que en l’actualitat han integrat aquest recurs festiu en la seva programació de Corpus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada