A tota Catalunya, i d’una manera especial a Barcelona, hi viu un crescut de número de gent, no catalana. Aquesta gent, nosaltres, els catalans, solem diferenciar-los amb aquests dos qualificatius: Estrangers i Castellans. Els primers són francesos, italians, anglesos, alemanys…Els segons són els castellans, aragonesos, andalusos,…i fins i tot els americans del sud.

Tractant en termes generals tothom pot haver reparat de la diferència de consideració que els dos grups tenen de Catalunya. Els estrangers, si no al cap d’un any, al cap de dos anys, entenen i parlen, més o menys bé, en català, sense cap mena d’escrúpol, molt al contrari, volen que els i parlem en català. Aquesta condició, per cert ben lloable, ela afavoreix davant els nostres ulls, posant-los per damunt del nivell de cultural que estem acostumats. Els altres, els castellans, ja és diferent. Podem dir, en aquesta qüestió, que és a l’inrevés. A més a més de la repugnància que tenen, ja de natural, per tot el que és català (exceptuant l’escudella), n’hi ha persones que fa trenta anys que viuen a Catalunya i no volen saber un borrall de la nostra llengua.

A què és degut aquest menyspreu dels castellans cap a la nostra identitat i costums? Jo crec i n’estic segur que és per l’excés de consideració i respecte que nosaltres, inconscientment els i tenim. Si quan ens trobem alguns d’aquests tipus orgullosos i maleducats, que ens miren malament quan ens dirigim a ells en català i ens contesten “hableme en cristiano” …! si els i féssim els buit i els deixem “con el hablame en la boca” …

No volem tractes de cap mena amb ells, cal que ens fem respectar més, no tolerant els seus insults que rebaixen la nostra dignitat de catalans. Cal demostrar als castellans que “qui paga mana” i com nosaltres som els que paguem, tenim el dret d’exigir que ens respectin; que és el menys que un pot exigir que es fiquen allà no els i demanen.

Joaquim Delclòs i Dols, 1911

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada