Un 3 de febrer de 1112 se celebra a Arle el matrimoni entre el comte Ramon Berenguer III de Barcelona i la comtessa Dolça de Provença. L’enllaç uneix dos llinatges nobles que tenen com a enemic comú a Bernat Ató de Beziers, aliat de Tolosa.

Per la banda catalana el motiu del conflicte venia pel fet que Bernat Ató -aprofitant la crisi sorgida arran de l’assassinat de Ramon Berenguer II el Cap d’Estopes (1082)- havia ocupat el comtat de Carcassona, venut per la seva mare als comtes de Barcelona anys enrere. Pel que feia a Provença, Bernat Ató no reconeixia la successió comtal i reivindicava drets dinàstics sobre el comtat al·legant el seu matrimoni amb Cecília, filla del difunt Bertran II de Provença.

Per l’enllaç amb Dolça, Ramon Berenguer III rep el comtat de Provença i les senyories occitanes del Gavaldà, Millau i Carladès sota la condició que passin als fills comuns del matrimoni. Concentrant tots aquests territoris en les seves mans, Ramon Berenguer III veu reforçada la seva posició en la pugna contra Bernat Ató i el comte de Tolosa, amb qui rivalitza pels respectius interessos sobre Occitània.

Havent esdevingut un dels senyors més importants de la regió, Ramon Berenguer III encapçala una campanya punitiva contra els pirates de Mallorca (1114), pren Tarragona als andalusins (1116) i, amb l’extinció de la nissaga dels comtes de Cerdanya, integra el comtat als dominis del casal de Barcelona (1118).

L’expulsió de Bernat Ató de Carcassona pels habitants de la ciutat amb l’ajuda dels catalans (1121) deriva en una guerra entre Ramon Berenguer III i el comte tolosà que acaba amb un acord de pau pel qual el comte de Barcelona és reconegut com a sobirà de Provença a canvi de cedir a Alfons Jordà de Tolosa una part del comtat que constituirà el “marquesat de Provença”, amb Avinyó inclòs (1125).

A la mort de Ramon Berenguer III -dit “el Gran”- el 1130, el conjunt dels territoris catalans -formats per Barcelona, Girona, Osona, Besalú i Cerdanya- passen al primogènit Ramon Berenguer IV mentre Provença queda pel segon fill, Berenguer Ramon, iniciador d’una dinastia de comtes provençals d’origen català que manté estrets lligams amb el Casal de Barcelona.

Esguard Històric

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada