Països Catalans

La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al solstici d’estiu que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans cada any, entre el 22 i 23 de juny. S’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país.

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat, festa molt arrelada dins les nostres costums i tradicions.

La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, d’origen pagà, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles, amb ella els primers pobladors de les nostres terres festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. Amb el temps, aquelles celebracions antigues s’han anat transformant en els Focs de Sant Joan actuals.

Excursionistes d’arreu dels Països Catalans porten feixos de llenya lligats amb una veta amb el nom de la població i entitat que l’ha dipositat i que serviran per la següent edició.

El foc de la Flama del Canigó resta durant tot l’any al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà, fins que cada 22 de juny es pren la Flama i es puja fins el cim del Canigó. Des del seus cim, i a partir de les dotze de la nit, es reparteix entre les persones presents i comença el seus camí per arribar a centenars de poblacions i així encendre les fogueres de Sant Joan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.