Ramon Frederic de Vilana-Perles va néixer a Barcelona al voltant del 1663, essent el segon fill de Ramon Vilana-Perles i d’Eulàlia Camarasa. La família paterna, originària d’Oliana, estava extensament vinculada al dret i a l’Església, com també ho estava la família materna. L’avi patern, Joan Vilana-Perles, era notari públic de Barcelona, si bé va exercir majoritàriament a Oliana. El pare, Ramon Vilana-Perles, fou citadà honratde Barcelona on també hi exercí de notari públic, juntament amb Francesc Reverter, oncle de la seva esposa Eulàlia. L’avi matern, Miquel Camarasa, també era notari públic de Barcelona.

Secretari de l’arxiduc Carles d’Àustria, Ramon de Vilana-Perles, el nom del qual no podria faltar en una llista dels catalans més influents de tots els temps, per curta que fos.

L’ impressionant fons documental a l’Archivio di Stato de Nàpols ha aportat nova llum sobre el paper que va jugar aquest personatge durant la guerra de Successió i, posteriorment, com a mà dreta de l’emperador Carles VI i primer ministre ‘de facto’ del Sacre Imperi Romanogermànic, a Viena.

Des de la capital centreeuropea, De Vilana-Perles va procurar que l’emperador mai no oblidés el denominat ‘cas dels catalans’. De fet , va vetllar perquè se suavitzessin les mesures repressives de Felip V contra Catalunya i que, per exemple, es despengés el cap del general Moragues.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.