–Per quin motiu Renaixença Nacional?

Volem recuperar l’esperit de la Renaixença i acabar la seva tasca. Estem vivint un moment clau en la nostra història. Hem de recuperar l’esplendor dels iniciadors del catalanisme o la Catalunya que hem conegut fins ara desapareixerà en els anys vinents.

–Com va néixer el projecte polític?
Ens vam anar coneixent en diferents actes culturals i en diverses manifestacions i, veient el panorama actual de deixadesa dels nostres actuals polítics, el poc caràcter per defensar les nostres institucions i el menyspreu cap a la nostra identitat, vam decidir de tirar endavant aquest projecte de la Renaixença Nacional.


–Per què aquest projecte?
Doncs perquè volem un país normal.

–Que vol dir voler un país normal?
Una Catalunya normalitzada on l’idioma oficial sigui el català, on puguem defensar les nostres fronteres i, sobretot, poder viure amb llibertat com les altres nacions europees.

–Parleu que voleu aplicar el mandat de l’1 d’octubre de 2017, com ho fareu?
És la nostra obligació. Es va fer un referèndum d’autodeterminació. Es va guanyar amb claredat i n’hem de fer efectiu el resultat. Volem recordar que va guanyar el SÍ tot i la violència que van emprar les forces policials espanyoles. Això té un mèrit incontestable, únic al món. La independència ja és irrenunciable perquè el referèndum s’ha efectuat ja i és, per tant, un tema passat. L’únic que hem de deixar clar al món és que no podem renunciar a la nostra sobirania i la defensarem amb tota la força democràtica. Hem d’aixecar la declaració d’independència i començar actuar com país normal.

–I com penses que reaccionaria espanya?
Això no ens ha de preocupar. Nosaltres hem de defensar els catalans, que són la nostra gent. Si espanya no ens vol reconèixer i vol actuar amb violència, ens haurem de defensar. No ens tornarem a quedar de braços plegats veient com apallissen la nostra població. Un cop aixecada la declaració d’independència, el que farem és actuar com un país “normal”. Si un altre país estranger ataca la nostra gent i les nostres fronteres, haurem d’actuar amb proporcionalitat i la força necessària.

–O sigui, declararíeu la guerra a Espanya?
No, no, res d’això Nosaltres sempre rebutjarem la violència però, un cop declarem la independència nacional, quedarà clar que som independents, i més quan venim d’un referèndum d’autodeterminació on els partidaris del SÍ van guanyar amb contundència. L’únic que farem és defensar-nos com qualsevol país democràtic es defensaria de qualsevol interferència i invasió estrangera.

–Això vol dir que Catalunya tindrà un exercit per defensar-se?
Com qualsevol país normal, tindrem les nostres pròpies forces de defensa i el nostre poder judicial.

–I que faríeu amb els Mossos d’Esquadra que no vulguin acceptar la nova legalitat vigent?
Tota policia de qualsevol estat democràtic ha de defensar la sobirania del país. En aquest, cas els Mossos d’Esquadra que no vulguin defensar la nova legalitat saben del tot que no podran seguir exercint d’agents de l’autoritat. És fàcil d’entendre. T’imagines un policia nacional d’Espanya o la “Gendamerie” francesa dient que Espanya o França han de ser sotmeses per un poder estranger? Com hem dit, nosaltres actuarem amb normalitat. Simplement perquè volem una Catalunya normalitzada.


–I com creieu que reaccionarà Europa?

Com en qualsevol altra independència, si Europa veu que som dèbils, que no tenim caràcter per defensar-nos, farà que Espanya ens passi per sobre i l’únic que farà és com fins ara, posar-se de costat com si la cosa no fos amb ells.
Tenim l’exemple actual de posar en “pausa” la declaració d’independència. Tenim el govern legítim a l’exili i a la presó. Si fem efectiva la República Catalana amb totes les conseqüències, llavors és quan Europa reaccionarà i, amb el temps, reconeixeran la nostra independència, com ha passat al llarg de la història.
Hem vist que teniu el suport del MIC, Moviment Identitari Català, teniu algun contacte amb ells?
Sí, no podem negar que s’han convertit en l’associació cultural nacionalista de referència del país. Fan actes a personatges il·lustres de Catalunya des de l’any 2014 i, per nosaltres, és un orgull que s’hagin adherit com associació cultural al nostre projecte polític.

–Les vostres polítiques seran de dretes o esquerres?
Nosaltres primer tenim molt clar que l’objectiu núm. 1 és que Catalunya torni a estar al mapa d’Europa, dins les nacions i estats lliures. També és cert que cada militant de Renaixença pot tenir la seva ideologia, però estem al Segle.XXI, i això de ser de dretes o d’esquerres és parlar més del Segle.XX que de l’actualitat. Però repeteixo, el nostre únic objectiu és defensar l’Estat Català i la seva població.

–Que vol dir control i garanties sobre immigració?
Doncs fer com qualsevol estat d’Europa. Entenem que la immigració és un fet dramàtic, però també entenem que una Catalunya superpoblada no en pot assumir un tant per cent extremadament elevat. La nostra obligació com Estat Català és naturalitzar els fills de la immigració perquè esdevinguin catalans igual que nosaltres i hem de treballar per no consentir societats paral·leles o guetos, perquè seria una irresponsabilitat per part nostra. El que hem de fer és naturalitzar i mai discriminar.

–En els últims anys sembla que el nacionalisme català s’ha activat. Per exemple, el Front Nacional de Catalunya va aconseguir un regidor a Ripoll l’any 2019, encara que ara, actualment, la Sílvia Orriols no sigui oficialment del FNC. La qüestió és: per què Renaixença Nacional no forma part del projecte del Front Nacional de Catalunya?
El nostre projecte neix el gener de 2019, quan vam fer els estatuts, i vam enviar tots els documents davant de notari El FNC estava com en “pausa”, aturat totalment, sense cap activitat i nosaltres havíem de seguir treballant i així ho vam fer. I clar que ens vam alegrar que per fi el nacionalisme català tingués representació a Ripoll. Però, per exemple, nosaltres portem treballant pràcticament des de l’any 2014, fent reunions, quedant amb gent, etc. Calia fer un partit nacionalista per acabar de fer la Renaixença Nacional.

–Però no penseu que cal més unitat que mai?
Sí tant, però durant en els darrers anys hem vist que sumem més amb diferents grups o associacions que amb un de sol. El que sí que cal i s’ha de fer és unitat en el moment precís, deixant egos, personalismes… I en això lluitarem sempre. Com més grups nacionalistes, millor. Així l’enemic ho tindrà més difícil per a eliminar-nos. Però com sempre diem, i això és molt important, a l’hora de la veritat hem d’estat junts i units per Catalunya.
I també cal dir que nosaltres, com a Renaixença, hem nascut totalment del poble. No hem de demanar permís a ningú del poder polític actual. Volem que el nacionalisme català tingui un nou camí, un camí d’esperança, sense gent destructiva i lluitarem amb l’objectiu de restablir la nostra independència.

–Us presentareu a les eleccions?
Nosaltres, com a fundadors del partit, no ho decidirem. Aquesta decisió recau en la militància. Són ells els que han de decidir si fem el pas en solitari per anar a les eleccions.

–Junts per Catalunya, ERC, CUP, quina diferència teniu Renaixença amb aquests tres partits polítics catalans?
La més important de totes, respectem el resultat del referèndum de l’1 d’octubre. A banda d’això, nosaltres mirem només per Catalunya. Ells només estan pensant en els seus interessos, tant de partit com personals. D’una banda, Junts per Catalunya estan perduts. L’únic que volen són els vots i, per aquest motiu, un dia volen ser nacionalistes i altre dia volen ser autonomistes; un dia sembla que estiguin defensant l’1-O i el següent diuen que cal un altre referèndum. No podem seguir confiant en ells.
Per altra banda, ERC ha perdut el sentit. Són obertament antinacionalistes. Ja no queda res del partit de Macià, Germans Badia, Ventura Gassol, Josep Dencàs, Heribert Barrera i tants d’altres obertament patriotes No tenen sentit d’estat.
I d’altra banda, la CUP és un partit “estrany”. Realment, no existeix una CUP, són moltes CUPS. A cada poble o ciutat pots trobar gent que pensa totalment diferent essent tots de la CUP: hi pots trobar anarquistes, comunistes anticatalanistes i, fins i tot, patriotes que volen una Catalunya lliure.
La diferència entre tots aquests partits i Renaixença recau en el fet que nosaltres volem un Estat Català, sense pensar en ideologies. Primer tenim l’obligació d’estabilitzar Catalunya com estat independent. Després ja vindrà el dia de fer unes eleccions lliures on el poble podrà escollir quin sistema polític vol pel país.

–I l’última pregunta, penseu que Catalunya serà un Estat independent en els propers anys?
Depèn només de nosaltres, dels catalans. Si ens ho creiem i apartem la gent tòxica que vol dividir Catalunya,, llavors la resposta és sí. Si actuem amb personalismes i egos i estem dividits, llavors no ho aconseguirem. El principal és que ens hem d’estimar si volem estar dins les nacions lliures. Si és així, ho aconseguirem. Per això cal mirar endavant, ser orgullosos de nosaltres mateixos i, sobretot, saber que el referèndum de l’1-O va ser l’última estació de l’ocupació espanyola. A partir d’ara ens hem de governar nosaltres sols. I sobretot, tenir el caràcter i la dignitat per saber defensar l’Estat Català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada